direction="right"

Бібліотека працює з 9.00 до 18.00 щоденно, окрім суботи та неділі.

пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

                         


     Моя   велична   українська мово

                                            Мова - душа  кожної  національності,

                                                ії святощі,  ії найцінніший скарб.   

                 
       День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
                                                                    




У 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України.

Давньою  українською  мовою  написані  козацькі  державні документи  й  хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу визнаних світом  геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника…
Свято «День української писемності та мови » дуже важливе для українців, оскільки мова – це щось більше, ніж спадщина предків. У ній душа нашого народу та багатовікова історія.




  5  листопада   в  читальному  залі  бібліотеки  для  дітей  пройшов  цикл  заходів,  присвячений  Дню  української писемності  та  мови.  Для  користувачів   була  оформлена  книжкова  виставка «Моя  велична українська  мово», вікторина «Мова - пахучая  мята» також  діти читали вірші  українських  письменників про мову.
    Метою всіх проведених заходів було  донести до читачів   красу і багатство української мови, формувати відчуття краси рідної мови, розвивати мовленнєві здібності дітей  та  збагачувати словниковий запас і  виховувати любов до рідної мови.
Треба завжди пам’ятати, що рідна мова – то неоціненне духовне народне багатство, яке передається від покоління до покоління і несе в собі народну мудрість, славу, культуру і традиції.

 Ми — українці. Живемо у вільній не­залежній державі — Україні. Розмовляємо рідною державною мовою. А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу. Любити, шанувати і плекати рідну мову — святий обов’язок кожного українця.  

Немає коментарів:

Дописати коментар