direction="right"

Бібліотека працює з 9.00 до 18.00 щоденно, окрім суботи та неділі.

понеділок, 16 вересня 2019 р.

Є пам'ять, якій не буде забуття

                                                          ...Та є такі в житті народу дати,
                                                      Які  не маєм право забувать.
                                                                 Татарбунарське зоряне повстання 
                                                              Повстанців - земляків одна сім'я.
                                                                            Галина Лиса

Цього року наше місто відзначає 95 річницю Татарбунарського повстання.  Історичні події  1924 року – одна з героїчних сторінок  боротьби  трудового населення півдня Бессарабії за своє  соціальне  визволення. Доведені до відчаю люди не могли більше миритися зі своїм становищем. В повстанні прийняло участь близько 6 тисяч чоловік. 16 вересня 1924 року повстанцями були захоплені всі адмінбудівлі в місті і  звільнені заарештовані румунською жандармерією.


 Коли почався наступ королівських військ Румунії, зав’язались кровопролитні бої. Погано озброєні повстанці з великими втратами відходили від Татарбунар. Сили були нерівні, багатьох  учасників вбили, решту взяли в полон. Повстання було остаточно придушене.На згадку про цю  подію в районній бібліотеці  для дітей  пройшла  історична година «Є пам'ять, якій не буде забуття», під час якої бібліотекарі розповіли про цю трагічну сторінку в історії  нашого краю.


Вічним символом  глибокої  поваги і любові  нащадків є пам’ятник, споруджений на братській могилі  учасників Татарбунарського повстання; фільм режисера Миколи Гібу «Гнів», в основу якого покладені події Татарбунарського повстання; написані картини,  вірші та поеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар