direction="right"

Бібліотека працює з 9.00 до 18.00 щоденно, окрім суботи та неділі.

середа, 29 січня 2020 р.

На Аскольдовій могилі український цвіт

Безвусі, юні, вічно молоді,
Ви клали голови за рідний Київ,
Скріпивши крок державницькій ході,
Вписавши подвиг у свободи вияв.
                               (О. Яворська)
Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті. Тоді, у січні 1918 року, український студентський курінь обороняв Київ від наступу більшовицької армії Михайла Муравйова. Майже половина студентів загинула у бою, а кількадесят юнаків більшовики полонили і невдовзі розстріляли. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.
19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним. А потім довгі роки про цю трагічну подію офіційно не згадували, але народ творив легенду про юних бійців.




Сьогодні, в річницю трагічного і героїчного бою бібліотекарі районної бібліотеки для дітей підготували виставку-реквієм «Мужність приречена на безсмертя»,  яка містить видання з історією минулого нашої країни. Історією,  яка тісно переплітається з сьогоденням.  Під час проведення  патріотичних  хвилинок  «На Аскольдовій могилі український цвіт»  познайомили читачів з передісторією  та з перебігом бою  і вшанували тих,  хто заради торжества справедливості пожертвував собою.

Як відомо, хто не знає свого минулого - не вартий майбутнього. Саме тому молоде покоління повинне знати свою історію. А історія української державності омита кров’ю юнаків, які героїчно боронили Вітчизну у бою під Крутами в січні 1918 року. 

Немає коментарів:

Дописати коментар