Від зернини до витворів мистецтва
Всесвітній день шоколаду, або ж World Chocolate Day
відзначається щорічно 11 липня, отож завтра у ласунів буде
зайвий привід посмакувати та
відсвяткувати.
Вважають, що першими почали робити шоколад ацтеки, які відкрили
какао-боби приблизно у 600 році до н. е.
Майя та ацтеки культивували какао-дерево й готували з його бобів напій
«чоколатль», щоб відновити сили та енергію. До розмолотих бобів какао вони
додавали жагучий перець чилі та мед. Вважали, що це напій богів.
В Іспанії у XVI столітті гарячий шоколад (без перцю й меду, але з корицею та цукром) вважали
шляхетним напоєм аристократів.
Татуся Бо "Тортик для котика" |
У звичному нам вигляді, як плитка, шоколад почали випускати
в XIX столітті. Його вважали корисним продуктом,
що покращує настрій і швидко втамовує голод. Також припускають, що шоколад має
здатність уповільнювати процеси старіння. Як свято, Всесвітній день шоколаду, почали відзначати у Франції в 1995 році. Цей «солодкий» день швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії та, зокрема, і в Україні. В нашій країні побачити незвичайні мистецькі шоколадні вироби можна в трьох постійних музеях шоколаду у Львові, в Тростянці та в Одесі.
Як Вам шоколадний експрес? |
Немає коментарів:
Дописати коментар