direction="right"

Бібліотека працює з 9.00 до 18.00 щоденно, окрім суботи та неділі.

четвер, 15 серпня 2019 р.


Прийшов Спас-йде вже літечко від нас

     Літо неможливо собі уявити без традиційних свят. Одним з таких особливих і улюблених у віруючих визнаний Спас. Згідно з церковним календарем існує три Спаси, які прийнято святкувати в Україні. Кожен з цих днів має свої особливості.
   Перший, як його ще називають у народі, Медовий або Спас на воді, перейшов у спадок від візантійців. Українці щиро полюбили це свято, в яке прийнято освячувати букети з польових і лісових квітів (чорнобривці, календулу, барвінок, айстри, м’яту, чебрець, соняшники і т.д.), а також головки маків. Після освячення мак зберігали біля образів до весни, а потім розсіювали по місту для врожаю. Сушені ж квіти впліталися дівчатам в коси на Благовіщення .




    Другий, або Яблучний Спас перегукується з язичницьким святом настання осені. Свято називають Яблучним Спасом тому, що в цей період достигають фрукти, які заведено нести в церкву для освячення.
   Третій Спас – православна церква відзначає  29 червня.               Хлібний,   або горіховий Спас, як і другий Спас,          вважається не лише християнським святом. Християни ж його також знають як свято Успіння Пресвятої Богородиці. В Україні в цей день починали збір горіхів, які вже вважалися зрілими. До того ж пекли перший хліб нового врожаю.
    14  серпня бібліотекарі Татарбунарської районної бібліотеки для дітей вийшли в центр міста на бібліомайданчик, щоб ознайомити дітей з цими чудовими святами . Для цього була оформлена виставка «Три серпневих спаса», на якій була представлена   література з історії та народних звичаїв.А ще на столі було багато смаколиків:  пироги з медом,виноград, яблука та сливи.    Також  юні читачі показали неабиякі  здібності  в розфарбовуванні квітів та фруктів. 


   Протягом багатьох віків український народ створював традиції, які притаманні тільки українському народу,адже вони допомагали виховувати справжніх патріотів свого краю й рідної землі.


Немає коментарів:

Дописати коментар