direction="right"

Бібліотека працює з 9.00 до 18.00 щоденно, окрім суботи та неділі.

четвер, 1 лютого 2018 р.

                         

                                   Крути   вільного  народу 

                   Крути – наша гордість і слава,
                  Там соколи юні у вічність пішли.
                  На клич молодої держави,
                  Піднялися вірні сини.
                 Грудьми у нерівному бої,
                 Спинили червону орду,
                 З честю впали герої,
                 За Україну свою.

Михайло Зельман (Лісовий)  "КРУТИ"





    29 січня 1918 року в історії України  відбулась пам'ятна, однак трагічна подія – 5-годинний бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував від 400 до 800 вояків
              





   В Україні відзначення бою під Крутами  розпочалися  лише  напередодні  проголошення  її  незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, Студентської спілки, інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший невеличкий громадський мітинг.







Незважаючи на те, що бій під Крутами не мав визначального воєнного значення, для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України. 
    Саме на цю тему в читальному залі дитячої бібліотеки пройшов інформ-дайжест «Крути вільного народу». До цієї  історичної  події  була оформлена книжкова виставка, до якої входять матеріали, що розкривають історичний перебіг бою під Крутами: статті про значення Крутів, частковий список крутянців, а також поезії, їм присвячені.
  І  усвідомивши цей факт,  ми нащадки, зобовязані зберегти у собі той вічний вогонь, ту непереможну любов до Батьківщини, яку мали вони юнкери і гімназисти.




Немає коментарів:

Дописати коментар