direction="right"

Бібліотека працює з 9.00 до 18.00 щоденно, окрім суботи та неділі.

пʼятницю, 19 травня 2017 р.


   Вишиванка єднає українців 

                                       Моя вишиванка, червона калино, 

                                                    Ти символ  Вітчизни з прадавніх віків. 

                                                                    Моя вишиванка - душа України  і  зірка  яскрава                                                                 для дочок-синів.                           

З давніх давен вишита сорочка вважається оберегом. Є символом краси, здоров’я, щасливої долі, родової пам’яті, святості та любові.     Дівчата змалку навчалися вишивати. Така сорочка наділяє людину цілющою силою рідної землі, захищає від усього лихого.  Вишивають її кольоровими нитками. Червоний колір символізує любов, чорний – журбу, білий – надію. Візерунки також мали символічне значення. Калина означала красу та продовження роду, мак – добробут і молодість, барвінок – вірність, волошки – ніжність і скромність, троянди – рух та кохання, соняшник – символ світла та праці. Тому такі сорочки дарують близьким та рідним людям.       Вишита сорочка є національним вбранням українців.  ЇЇ одягають на національні свята, в урочисті моменти життя.  

                      

18 травня в читальному  залі  бібліотеки  для  дітей була відкрита виставка до Всесвітнього Дня вишиванки.Виставка демонструє рушники, які використовувалися в різноманітних обрядах та ритуалах .Вишиваний рушник донині не втратив свого значення в побуті. І тепер ним прикрашають інтер'єри помешкань, вівтарі та ікони в церквах. І надалі він залишається атрибутом народних звичаїв та обрядів. На рушнику новонароджену дитину на хрещення, на ньому проводжали людину в останню дорогу.

                                                   До цього свята з  дітьми був проведений майстер-клас  "Вишиваю  я узори".Вишивання – один з найдавніших і найбільш поширених видів декоративно - прикладної творчості, що відрізняється різноманітністю прийомів виконання і багатством візерунків. Вона цікава і доступна не тільки дорослим людям, але й дітям старшого шкільного віку.Дітей навчили   основним прийомам вишивки (підготовка тканини, затягання нитки в голку, закріплення нитки на тканині, техніці виконання шва хрестик; безпечним прийомам роботи з матеріалами і інструментами з вишивки).  Уважно вивчивши техніку виконання робіт і дотримуючись порад досвідчених майстринь, діти  засвоїли техніку вишивання хрестиком.  Це захоплююче заняття розвиває художній смак і почуття прекрасного, виховує посидючість і здатність концентрувати увагу.Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. 




Немає коментарів:

Дописати коментар