direction="right"

Бібліотека працює з 9.00 до 18.00 щоденно, окрім суботи та неділі.

пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

"Палаючий вересень"


      12 вересня 1924 в селі Миколаївському (Бессарабія, Королівство Румунія) розпочалося повстання, що через три дні перекинулося на Аккерманський повіт. 15 вересня вТатарбунарах селяни проголосили власну владу, яку утримували три дні. Повстання придушене румунськими військами: розстріляно 500 селян, більшість з яких не були причетними до повстання.
        Однією із причин повстання було незадоволення селян аграрною політикою, яку проводив румунський уряд. Розправившись з повсталими і заарештувавши багатьох його учасників, румунська влада в 1925 році інсценували «процес 500». 85 осіб було засуджено на різні терміни ув'язнення. Порівняно ліберальні вироки були зумовлені широкою кампанією протестів у Королівстві Румунія та за його межами. На захист заарештованих татарбунарців виступили промосковські інтелектуали: Анрі БарбюсРомен РолланЕптон СінклерТеодор ДрайзерАльберт ЕйнштейнБернард ШоуЛуї АрагонМіхай СадовянуКонстянтин ПархонТомас Манн і багато інших.
      Кожного року в нашому місті проходять заходи пам'яті,  присвячені Татарбунарському повстанню.
    В Татарбунарському районному історико - краєзнавчому музеї існує зал Татарбунарського повстання, де зібрано багато історичних документів, фотографій, експонатів. На базі краєзнавчого музею були проведені історичні хвилинки "Палаючий вересень" бібліотекарем Демченко С.П. та екскурсоводом музею Найдьоновою - Кіріяк І.В. 





Немає коментарів:

Дописати коментар